Press Swedish


Presscitat

Magasin / Dagspress

Lokalpress / Övrig press / Tidningar

Månadsmagasin

Blogg

TV, radio och Pod

DN annonserar

Fotografier i offentlig miljö

Internationella böcker

Internationell press

Faktapress

Länkar


Några presscitat


“Hur många guldkorn som helst i boken.”

Jan Gradvall, TV4 Nyhetsmorgon

“Tunga porträtt — nu finns de fina bilderna samlade i 3,2 kg tunga boken Ikoner-Icons.”

Anders Nunstedt, Expressen

“En musikhistorisk skatt som tidningar som Rolling Stone och Record Collector skulle gå spinn över.”

Jan Gradvall, Dagens Industri

“Han fick stjärnorna i närbild —nu släpper fotografen ny bok om sina unika möten.”

Jens Peterson, Aftonbladet

“Fotodokument av världsklass”

“600 bilder och 3,5 kilo Ikoner/Icons av den svenska fotografen Larsåke Thuresson tar fullständigt andan ur MI.”

“Världsklass som tidsdokument”

Lars Nylin, MI Musikindustrin.se

“Ett tidigt hos-reportage hos Agnetha Fältskog och Björn Ulvaeus och en shoppande Cher på NK. Larsåke Thuresson har mött 1960-talets alla stjärnor. Nu har han samlat 600 bilder i en 3,2 kg tjocka fotoboken Ikoner.”

Harry Amster, Svenska Dagbladet

“Musikhistorisk bildskatt i ny bok”

“Han har mött och fotograferat Bob Dylan, Beatles och Rollings Stones och många svenska artister på 60- och 70-talet”

Qia Rindevall, Tidningen Journalisten

“Fotograf släpper stjärnspäckad tegelsten”

“Dylan kraxar som en fågel. The Who får bannor i tullen. The Beatles landar på Arlanda. Det är några av ögonblicken som är fångade på bild av Larsåke Thuresson. Nu väcker han bilderna till liv genom sin fotobok Ikoner-Icons.”

Nya Wermlands-Tidningen, Carl Edlom

“Reklamfotografen har fotat all världens rockstjärnor”

“Bob Dylan, The Who och The Beatles. Många skulle ha gått över lik för en konsertbiljett men Larsåke Thuresson, kom närmare än så när han ägnade 60- och 70-talen till att plåta världsstjärnor.”

Yasmine Winberg, Tidningen Resumé

“Nära Stjärnorna”

“Där finns mycket att haja till inför, mest uppenbart de fenomenalt avslappnade bilderna på några av de största ikonerna Bob Dylan på promenad i Solna. The Who hos tullen i Helsingborg. Simon & Garfunkel på perrongen i Mariefred. Scott Walker som hårfrisör på flyget till Stockholm. Det nyblivna paret Björn Ulvaeus och Agnetha Fältskog hemma i sängen. Och så The Beatles vid ankomst till Arlanda med stor folkmassa nedanför flygplanstrappan fotograferade på nära håll inifrån deras flygplan.”

Nils Hansson, Dagens Nyheter

“Fältskog och Ulvaeus i sängen”

“På en av Larsåke Thuressons bilder ser man Agnetha Fältskog och Björn Ulvaeus ligga på en säng och pussas. Och när man tänker på hur skygg Abba-Agnetha är i dag är det svårt att förstå hur man kan ta en sådan bild.”

Anna Olsdotter Arnmar, Rapport

Magasin / dagspress


Dagens Industri Weekend, Jan Gradvall

Dagens Industri Weekend, ABBA nummer, Jan Gradvall

Svenska Dagbladet, Harry Amster

Aftonbladet, Jens Peterson

Dagens Nyheter, Nils Hansson

Tidningen Journalisten, Qia Rindevall

Aftonbladet, Jens Peterson

Expressen, Anders Nunstedts lista — Bäst Just Nu

Dagens Industri Wekend, Jan Gradvall

Resumé, Yasmine Winberg

ME Musikindustri AB, Lars Nylen

BOK Fotodokument av världsklass

600 bilder och 3,5 kilo Ikoner/Icons av den svenska fotografen Larsåke  Thuresson tar fullständigt andan ur MI. ”Världsklass som tidsdokument” skriver Lars Nylin.

För några år sedan blev jag kontaktad av Sung-Kyu Choi på Spotify. 

Choi hade träffat fotografen Larsåke Thuresson och var mäkta imponerad av dennes fotografier från sent 1960-tal. ”Sunkan” skvallrade att det skulle bli bok av bilderna och att projektet möjligen behövde en redaktör. Jag kontaktade Thuressonlägret och anmälde intresse, men hörde sedan inget mer. Jag tog för givet att projektet somnat in, precis som så många andra dokumentära satsningar med kopplingar till ”The swinging sixties”, då Stockholm ofta var testarena för brittiska och amerikanska artister på uppgång.

Men tre år senare har jag plötsligt Ikoner/Icons i famnen. I ett fast grepp för säkerhets skull, den är nämligen en mäktig sak på nära 500 sidor och väger in på 3,5 kilo. Men omfånget är ingen överdrift. Trots att boken innehåller mer än 600 sidor skapar den mersmak, så häftiga och ofta unika är bilderna av allt från Beatles, Rolling Stones och Bob Dylan till svenska motsvarigheter som Hep Stars, Tages och lite senare ABBA.

Larsåke Thuresson, då pressfotograf senare företagsfilmsmakare, har gett ut verket på eget förlag och ber mig komma och hämta mitt recensionsexemplar hemma hos honom, Det ger honom chansen att peka ut personliga favoriter: som Sonny & Cher på dyr shoppingrunda, en privat Bob Dylan, Who fast i en nitisk tull i Helsingborg.

Larsåke, av vänner kallad ”Skuggan”, berättar:

– Jag hade totlat 65 000 negativ. Det var mina döttrar som övertalade mig att scanna dem. Senare fick jag hjälp av bland andra Thomas Johansson på Live Nation och journalisten Jan Gradvall med tips och kontakter.

Thuresson pekar också stolt på faktumet att det finns en gigantisk Spotifyspellista kallad just Ikoner/Icons kopplad till boken.

Ikoner/Icons förtjänar egentligen inget annat omdöme än ”Köp den!”. Alla med minsta intresse för eran kommer att hitta en bok att bosätta sig i. Favoriterna radar upp sig: som ABBA i träskor, trion Waylon Jennings/Willie Nelson/Alf Robertsson i en loge, och kanske inte minst bilden på Olof Palme när han fått motorstopp med sin Saab just när horder trängs utanför Arlanda då Rolling Stones landat.

Boken finns bl a hos vissa av Akademibokhandelns butiker, i Stockholm hos Pet Sounds och Hedengrens, men den bokhandel som vill vara välsorterad tar givetvis in detta fotodokument av världsklass. Tidningar som Mojo torde göra vågen när de ser den.

Lars Nylen

Lokalpress / Övrig press / Tidningar


Mitt i Solna, Max Lind

Vi i Vasastan

Östermalms Nytt

Vårt Kungsholmen

NWT, Nya Wermlands Tidning, Carl Edlom

LT Länstidningen Södertälje, Jesper Wallen

LT Länstidningen Södertälje, Björn Lindén

Månadsmagasin


Riksettan, Jörgen Persson

Motala Byggd, Åke Svensson

Succé, Anders Tegner

Tidningen KOMBI

Minnenas Journal, Tidningen Land, Hasse Gänger 

Tidningen Land, Hasse Gänger

Retro 22 december 2015.

Larsåke Thuresson fotade 60-talets superidoler. 

Han var där när Bob Dylan skrattade i baksätet på Lill-Babs bil och då han köpte smink med Cher. Larsåke Thuresson träffade 60-talets alla stora popstjärnor. Nu finns en mängd av hans unika bilder i boken ikoner.

Bildskatten hade fortfarande legat orörd om inte Larsåke Thuressons döttrar tjatat på honom. ”Pappa, du måste köpa en skanner och göra någonting med alla dina negativ från när du träffade Beatles och alla andra popstjärnor!” Resultatet blev boken Ikoner / Icons – fotografier från decennierna som aldrig tog slut. Över 600 bilder tagna för 40–50 år sedan på ett 80-tal nationella och internationella artister som var med när den moderna popkulturen föddes.

”Stikkan Anderson ringde till mig: ”Vi måste snabbt ha några promotion bilder på Björn och Benny, de börjar bli stora i Japan!” Jag tog upp dem till isbjörnarna på Skansen eftersom japanerna trodde att de gick fritt på våra gator. Det här var vintern 1972–1973, innan ABBA slog igenom, och de första bilderna på dem ihop som musiker.”

-Jag kollade igenom omkring 30 000 bilder så urvalsprocessen var inte den lättaste. Även om jag är nöjd med det jag fick i kameran kan jag ibland ändå känna att jag kanske borde ha tagit ännu fler bilder, säger Larsåke Thuresson 

Fast å andra sidan var mycket av nyckeln till att bilderna blev så bra att jag alltid var noga med att inte vara för påträngande med kameran. Jag ville fånga ögonblick så naturligt som möjligt. 

Larsåke jobbade huvudsakligen åt grammofonbolagen som ville ha promotion bilder att skicka ut till pressen. Artisterna hade inget emot att bli fotograferade, de ville synas och sälja skivor. Från 1964 och nästan tio år framåt reste han med dåtidens stora musiknamn. Han umgicks en vecka med The Who och tillbringade dagar med många andra band och artister som skapade idolhysteri.

Tidningen PRO, Åke Persson

Tidningen Cafe, David Johansson


Fotosidan

Klicka på bilden för att läsa.

Blogg


BLOGG Leif Schulman

Klicka på bilden för att läsa.

TV, Radio och Pod


TV4 Nyhetsmorgon
Jan Gradvall tipsar om en ny svensk fotobok om nöjesikoner.

Rapport, SVT1 med Anna Olsdotter Arnmar

Rapport 3 jan 2016 Maria Lag _redigerad-1
Klicka på bilden för att se inslaget

Förmiddag i P4 Stockholm, Sveriges Radio

Intervju i Studio Ett med Anton Karis, Sveriges Radio

Radio Stockholm med Per Fotander

Jukeboxen i P4 Sveriges Radio

Bröderna Nilsson från Sten & Stanley fortsätter turnera landet runt efter 57 år i branschen. De gästas av fotografen Larsåke Thuresson som berättar om möten med svenska och internationella storstjärnor under 60- och 70-talet. Få människor har mött så många av våra stora stjärnor som Larsåke “Skuggan” Thuresson. I Jukeboxen i P4 berättar han bland annat om en minnesvärd shoppingtur med Cher och hur han lyckades med konststycket att fånga Bob Dylan skrattandes på bild.

Specialavsnitt med fotografen Larsåke “Skuggan”

Morgon i P4 Stockholm Sveriges Radio

Morgon i P4 Stockholm Sveriges Radio

En journalist fångade ögonblicket Larsåke Thuresson fotograferade Bob Dylan. Foto: Privat, Patrik Airosto/Sveriges Radio

Cher – ikonen som fann evig ungdom

Spola fram till inslaget 19:55

Dagens Nyheter annonserar för boken
Fotografier i offentlig miljö


Skyltfönster Akademibokhandel, Stockholm

Karlaplan Stockholm

Grevgatan, Östermalmsgatan

Ted Gärdestad på Sturegatan, Stockholm


Bob Dylan på Sturegatan, Stockholm

Cher på Biblioteksgatan Jakobsbergsgatan, Stockholm

Internationella böcker


Internationell press


Engelska magasinet Classic Rock

ABBA Internationella FAN CLUB

Faktapress


Svenska upplagan av Rock´n Roll

Länkar


allas.se