Författare

I Ikoner finns åtta essäer författade av bland andra f.d. närings- och kulturministern Leif Pagrotsky, radiolegendaren Lennart Wretlind, modejournalisten Lotta Lewenhaupt, Niclas Östlind, curator och fil. doktor i fotografi, och producenten och författaren Bengt Palmers. Här nedan kan du också läsa deras texter.

 

Niclas Östlindniclas-ostlind
Ett samtal om fotografi

Framför allt handlade det om att fånga det avgörande ögonblicket.
Niclas Östlind, född i Stockholm 1966, är curator, skribent och forskare vid Akademin Valand. Östlinds doktorsavhandling, Performing History: Fotografi i Sverige 1970–2014, är en publikation på tolv band med fokus på fotografi och utställningsskapande sett ur curatoriskt och sociologiskt perspektiv. Han har varit chef för Gävle konstcentrum, curator på Liljevalchs konsthall, huvudcurator vid Åmells konsthandel och general för Market – the Nordic Art Fair in Stockholm.

Bland de talrika utställningar som han har sammanställt ensam eller tillsammans med andra curatorer kan nämnas: Between Realities: Photography in Sweden 1970–2000, Art Feminism. Strategies and Effects in Sweden 1970 to the present, Helen Chadwick: A Retrospective, Sophie Tottie: Fiction is No Joke. Han föreläser flitigt på universitet och konsthögskolor i Sverige och utomlands.

 

 

Leif Pagrotskyleif-pagrotsky
Bilden av vårt land behövde förändras

Musik började bli en industri.
Leif Pagrotsky har som Handelsminister, Näringsminister och Kulturminister ägnat sig åt olika aspekter av svenskt och internationellt musikliv. Särskilt har han lyft fram den stora betydelse den framgångsrika exporten av musik har för Sverige. Hans favoritalbum från 1960-talet är Bob Dylans underskattade LP Self Portrait.

 

 

 

 

 

 

Bengt Palmersbengt-palmers
Teknik och musik under 60- och 70-talen

… det mest avgörande för en skivinspelnings hitpotential är själva låtens hitpotential.
Bengt Palmers Bengt föddes ’48 i Stockholm, har sedan ’68 producerat och arrangerat över 60 singelhits på svenska Topp-10-Listor. Han producerade också den första svenska listettan i USA Hooked On A Feeling med Björn Skifs & Blåblus. Som producent och arrangör har han arbetat med artister som Sven-Bertil Taube, Lill Lindfors, Pugh Rogefeldt, Anne-Lie Rydé, Tommy Körberg, Louise Hoffsten, Tommy Nilsson m.fl.

Han har skrivit originalmusiken till 11 svenska långfilmer bl.a. Lasse Hallströms Jag är med barn, Lasse Åbergs tre första Sällskapsrese-filmer, Skifs-filmerna Strul, Joker och Drömkåken och Göta Kanal 2. Som kompositör och textförfattare har han över 400 låtar registrerade i STIM:s arkiv. Han har också skrivit manus till ett stort antal avsnitt för olika TV-serier, t.ex. Rederiet och varit frågekonstruktör i SVT:s Så ska det låta.

2012 var Bengt ansvarig för uppbyggnaden av Swedish Music Hall of Fame på Djurgården. Bengt har varit sommarpratare i P1 åren 1998 och 2011. Han bor med sin fru Carina på Lidingö.

 

Bo Bergströmbo-bergstrom
… som framkallats i vatten från en blomvas …

Bo Bergström är författare, utbildare, föreläsare och creative director. Han har arbetat på några av de främsta reklambyråerna i Stockholm och är rikligt prisbelönad, bland annat Guldäggsvinnare. Är nu frilans i reklam och konsult i marknadsföring. Bergström har skrivit ett tiotal böcker om visuell kommunikation och bildkommunikation. En av dem, Effektiv visuell kommunikation, är översatt till sju språk. Han utbildar vid universitet och högskolor i Sverige och i utlandet på reklam- och designskolor, fotografutbildningar samt inom näringslivet.

Bergström föreläser i en mängd olika sammanhang, exempelvis Talarforum och Fotografiska. Han har en fil kand i konstvetenskap, litteraturvetenskap samt i pedagogik, och han är förste vice preses i Bild & Ord Akademin.

 

 

Lotta Lewenhauptlotta-lewenhaupt
Mode & musik, kärlek vid första ögonkastet

”Fashion and music are the natural expressions of youth’s needs for confrontation and rebellion.”
Lotta Lewenhaupt har arbetat som journalist och redaktör på svenska tidningar sedan slutet av 1960-talet, bland annat på Damernas Värld 1971– 1990 där hon vid sidan av arbetet som modestylist skrev veckokrönikan ”Det allra senaste”; i det sammanhanget blev hon känd som ”hon med ögat” på grund av sin känslighet för pågående modetrender och förmågan att ”öppna fönstret till den internationella modevärlden”. Därefter var hon redaktionssekreterare på svenska Elle och 1992– 2011 redaktionschef på Elle Interiör.

Hon har skrivit följande böcker: Tidens under, behåns historia (Sellin & Partner, 1995); Modeboken 1900–2000 (Prisma, 2001); Tankar om mode (Prisma, 2004); Bilden av modet (tillsammans med Tonie Lewenhaupt, Bokförlaget Arena, 2009); Den glömda kjolen – Ebba von Eckermann Textilier 1950–1980 (Signum, 2011); Att leva med konst & design (Bladh by Bladh, 2012). Hennes specialitet är 1900-talets mode, vilket hon föreläst om på bl.a. Beckman’s School of Design och Stockholms Universitet/Centrum för modevetenskap.

 

Lennart Wretlindlennart-wretlind
Sgt. Pepper’s-effekten

Den 1 juni 1967 kom The Beatles Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band, precis rätt i tiden för att bli sommarens soundtrack.
Radioveteranen Lennart Wretlind är en tredubbel vinnare av Stora Radiopriset. I drygt 50 år har han varit musikproducent och presentatör på Sveriges Radio. 1967 och 1972 bodde han i Kalifornien där han jobbade i skivaffär och sände Popogram i P3. På 80-talet gjorde han radio i Dallas, Texas och hemma i Sverige Eldorado tillsammans med Kjell Alinge. Lennart fick tidigt intervjua Janis Joplin, Jimi Hendrix och Jim Morrison m.fl. I P2:s Klingan har han under många år bjudit på musikaliska överraskningar från hela världen. Programidén lever vidare på Spotify som Wretlinds Värld, till glädje för alla älskare av nya musikupplevelser.

 

 

 

Fredrik Stragefredrik-strage
Decennierna som aldrig tog slut

De ålderstigna stjärnorna vägrar kasta in handduken.
Fredrik Strage är frilansjournalist och författare. Han skriver om film och musik i Dagens Nyheter och pratar popkultur i TV4 Nyhetsmorgon varannan onsdag. Hans favoritskiva från sextiotalet är The Velvet Undergrounds debutalbum.

 

 

 

 

 

 

Håkan Lahgerhakan-lahger
Det är inte rock‘n’roll längre

Revolutionerna ställs in – för det finns alltid en krog på vägen mot varje revolution.
Håkan Lahger, kultur- nöjesjournalist och författare till böcker om bland annat proggen, skivbolagen Metronome och MNW, Ulf Lundell och Bob Dylan. Skriver nu på en bok om den i fjol bortgångne musikern Christian Falk.